Procesul de sudare este o componenta integrala in desfasurea activitatilor de construire si asamblare a unui obiect, cladire, sau actiune asemenatoare.
Desi nu este tocmai un utilaj de constructie, importanta ei este recunoscuta de mai toti mesterii care au stat in fata luminii incadescente a unei torte, atunci cand taiau sau modelau o bucata dura de metal.
Sudarea poate fi realizata prin mai multe metode, dar cele mai cunoscute sunt cele prin topire si prin aplicarea unei presiune asupra materialului, care mai tarziu pot fi imbinate pentru a spori timpul si energia lucratorului, care ar fi fost consumate mult mai rapid daca bucata de fier ar fi fost taiata prin alte metode.
Avantajele principale pe care acest proces il are sunt legate atat de economie, a timpului, banilor, energiei folosite de muncitor, dar si complexitatea pieselor asamblate mai tarziu. Un bun exemplu, dar si simplu in acelasi timp, sunt suporturile de fier din curtile de la tara, folosite pentru cresterea viilor.
Desi sunt ascunse de frunzele si tulpinile acestei plante, putem urmari cu ochiul liber cat de vaste si intinse sunt aceste suporturi, realizate din ceea ce altii ar considera metal numai bun de dat la fier vechi.
Dar sudarea are si un efect foarte nociv asupra corpului uman, emiterile de ultraviolete (UV) ale flacarilor tortelor pot afecta nu numai ochiul, dar si partile din jurul capului, expuse la acestea. Astfel, in 1937, compania de utilaje de constructii Wilson Products a creat prima masca de sudura, menita sa protejeze atat ochii constructorilor, cat si restul capului. S-a observat ca un efect prelungit la flacara formeaza o inflamare a corneii si arsuri asupra retinei, ambele conditii putand duce la orbire. De asemenea, in timpului sudurii mai apar si scantei care pot produce arsuri pe gat sau pe fata.
Inainte de inventia celor de la Wilson, foarte multi muncitori isi terminau mai repede decat se asteptau turele de munca, datorita multiplelor accidente aparute in urma sudarilor. Astazi, aceste masti pot fi gasite cu mai multe elemente de protectie implementate, nu doar impotriva razelor ultraviolete, dar si a celor infrarosii (IR), care pot cauza acelasi tip de daune.
Mostenirea celor de la Wilson a fost preluata de mai alte companii, printre care si maghiarii de la SyriusWeld, care au scos pe stocul site-ului epinvest.com, trei tipuri de masti de sudura, fiecare la cate un pret accesibil, si cu specificatii tehnice bune.
Syrius Flip-X, Silver si Chrome protejeaza consumatorul impotriva razelor nocive folosind filtre de opacitate transparente, care la inceperea activitatii de sudare isi schimba spectrul color in negru, in timp de cateva milisecunde.
Aceasta abilitate de protectie poate fi modificata in functie de procedeul de sudare, fie ca este una electronica cu arc, electrod invelit, sudare cu ajutorul plasmei sau a unei flacari oxi-acetilinica. Syrius Flip-X este singura care seamana cu o masca obisnuita, avand un grad de umbrire DIN11 si protectie impotriva razelor ultraviolete si infrarosii de maxim DIN16. Celelalte doua pot depasi aceste barieri, cu o protectie UV/IR de DIN16.
Alte stiri actuale :
1. Cum arata din avion autostrada Sibiu – Orastie ce ar urma sa fie deschisa partial anul acesta
2. Lucrarile la gazoductul Iasi-Ungheni avanseaza si nu prea
3. Ponta, la începerea lucrarilor de modernizare a DN 29 Boto?ani-Suceava, în valoare de 68 milioane lei
4. Umbrarescu a mobilizat 150 de utilaje pentru vizita premierului pe „Drumul mortii”. Ponta: „Sa-mi arate mie câte are si nu le foloseste”