Care sunt principalele anomalii ale tranzitului intestinal ?

0 Shares
0
0
0

Care sunt principalele anomalii ale tranzitului intestinal?Cuvantul anomalie folosit ca atare face referire la un defect, la ceva ce se abate de la normal. Din punct de vedere medical, vorbim de anumite dizabilitati de dezvoltare, sau cu alte cuvinte abaterea de la dezvoltarea normala a unuia sau a mai multor organe.

In general, anomaliile sau malformatiile sunt determinate de: anumiti factori genetici sau mutatii cromozomiale, factori externi, cum ar fi infectiile si o combinatie de factori genetici si de mediu care determina modificari anatomice.

Anomaliile pot aparea la copii si tin de pedriatrie, sau la adulti si aici poarta numele de anomalii intestinale sau anomalii ale tranzitului intestinal. De la nastere, sau din timpul copilariei timpurii, pot fi observate cele mai multe anomalii ce pot afecta o persoana: astazia fistulei duodenale, stenoza duodenala, megaduodenul congenital, anus ectopic, megacolon congenital si dublarea intestinului.

Tulburarile nervoase intestinale pot afecta foarte mult corpul si pot duce la o crestere semnificativa a unei parti din colon, sau a intregului colon. O astfel de anomalie in dezvoltare, care ar putea afecta anumite persoane este megacolonul congenital. Aceasta deformare se produce din cauza lipsei de celule ganglionare in plexul nervos, si este regasita sub denumirea de megacolon aganglionic sau boala Hirschsprung.

Daca aceasta boala apare, pacientul va suferi constipatie cronica, inflamatii, infectii si incapacitate de a elimina materiile fecale, din cauza lipsei de contractare a muschilor intestinali. De obicei ea apare la barbati si din fericire este foarte rara. Megacolonul congenital mai poarta si denumirea de megacolon idiopatic, din cauza faptului ca nu poate avea celule vegetative ganglionice.

Aceste anomalii sunt determinate de boli ale endocrinei, boli mintale, avitaminoza, iritatii ale colonului si altele. Pe de alta parte exista o forma de megacolon congenital simptomatic care se prezinta prin leziuni organice evidente pe canalul anorectal si la nivelul regiunii perianale. Puteti citi mai multe despre anomaliile tranzitului intestinal aici http://bodygeek.ro/principalele-anomalii-de-tranzit-intestinal.

Zona dintre fese este numita zona sacrococcigiana. In aceasta zona a corpului poate aparea o umflatura a pielii sau o infectie cronica care este cunoscuta ca fiiind boala pilonidala. Ea se manifesta printr-un chist pilonidal pe osul sacru, la baza liniei feselor.

Uneori chistul aparut poate fi dureros, mai ales cand persoana se aseaza sau se plimba. O forma rara a acestei boli este sinusul endoanal, care afecteaza pielea perianala sau pielea circumferentiala a anusului, ducand la desvoltarea unor fistule sau fisuri in canalul anal.

Anomaliile congenitale din zona sacrococcigiana sunt sub forma de chisturi, tumori, vezicule sau malformatii extrem de variate si complexe. Cele mai importante sunt fistulele congenitale si chisturile dermoide. Aceste probleme afecteaza pacientii foarte mult, iar medicii au raportat cazuri in care acestia s-au simtit infirmi ajungand chiar in punctul de a se sinucide, deoarece credeau ca au cancer. Aceste boli, insa pot fi tratate prin indepartarea tesutului afectat. Ele sunt congenitale atunci cand nu sunt detectate la timp si prin urmare, sunt observate mai tarziu, cand sunt prea mari, umflate si provoaca disconfort.

O alta anomalie a tranzitului intestinal este atrezia duodenala, care reprezinta lipsa unui segment dudodenal. Aceasta se poate transforma intr-o fibra de colon, fara lumen si structura. Din punct de vedere medical, ea poarta denumirea de sindrom oclusiv neonatal si necesita interventie chirurgicala.

Avand in vedere  corpurile straine din duoden, lipsa de vitamine, consumul de droguri, indigestia alimentare si consumul de alimente neigienice, alergiie si infectiile, toate acestea fac in general parte din obstacolele aflate in tractul gastro-intestinal. Pacientul poate suferi de duodenita acuta care are urmatoarele simptome: varsaturi si diaree, dureri de cap, pierderi in greutate, greata de la acru, de la mancare dulce sau grasa si probleme cu tranzitul intestinal.

O alta anomalie este ingustarea lumenului in anumite zone, sau pe intreaga suprafata si poarta numele de stenoza duodenala. Daca malformatia este complexa, apare in general in perioada neonatala. Principalele simptome sunt: greata, varsaturi, suc gastric, deshidratare, imposibilitatea de a elimina materiile fecale. In cazul unei anomalii incomplete este posibil ca primele simptome de constipatie cronica, varsaturi si dureri abdominale sa apara in jurul varstei de 10-15 ani. Medicii recomanda interventia chirurgicala in ambele cazuri.


Alte stiri actuale :

1. Un miracol într-o radacina de patrunjel
2. Bautura care învinge cancerul si vindeca orice durere!
3. Adevarul despre suplimentele de slabit
4. Morcovii, medicamente vegetale
5. Revitaminizarea si remineralizarea organismului la iesirea din ierna
6. 5 mituri despre constipatie care îti pot face rau daca le crezi

0 Shares
You May Also Like